Jokkmokk

från måndag till onsdag den här veckan var jag,sofia och lars i jokkmokk för att göra en beställningsfilm åt samernas utbildningscentrum. Det var en riktig upplevelse, under tisdagen fick vi följa med på deras friluftsdag, (eller som jag alltid har stavat det: friluffsdag) Vi åkte då ut med snöskoter med släde och åkte ut på isen under klarblå himmel. det är verkligen en upplevelse, så HIMLA vackert med fjället runt omkring.
Jag är verkligen glad att jag har fått bo i norrbotten 2 år av mitt liv, det är sånna här upplevelser som man ALDRIG annars hade fått vara med som. det är verkligen speciellt.
efter ca 2 timmar på snöscotern stannade vi till för att göra upp eld och laga till lite lunch, alla samerna var världsvana och drog upp sina stekpannor, knivar, chiliconcarne, köttbitar and u name it. ALLT! vi hade tagit med oss Dennis korv med bröd. allt sket sig för oss.. vi var sjukt klumpiga hela tiden, jag skratta så mycket att jag grät, det var ganskajobbigt, jag ville inte att samerna skulle tro att jag skrattade åt dom, men allt gick så fel för mig och Lars när vi skulle grilla våran korv, man känner sig verkligen som den tafatta stöiga personen i gänget, först satte vi oss rakt i röken "åh va bra här är en ledig plats vi kan sitta på" mot repliken 5 min senare från en same när tårarna rinner från mig pga all rök - det är därför ingen satt där, man vill inte sitta i röken.
klumpiga som vi är försöker vi smidigt flytta oss i våra stora vinterkläder utan att ner allt annar runt oss, tappar korvarna vi precis lyckats grilla efter 30 min, istället får vi låna en stekpanna för att grilla vår korv över elden, jag fattade inte hur man skulle göra med den, skulle man bara lägga den i elden? Lars krångar sig upp ska hämta ketchupen vi glömde i väskan som låg en bit bort, när han kommer tilbaka har någon tagit just det renskinner han satt på så han har inget att sitta på. resten av tiden ser ingen av oss någonting eftersom ögonen är fyllda av rök och tårar. vi bestämmer oss för att ta upp räksalladen vi köpt med till korven, får kommentar från grannsamen: - hur hade ni tänkt att få upp räksalladen på korven då?
självklart hade vi inte tagit med någon sked, så det fick vi också låna.
allt låter kanske inte så kul i nutid, men när allt det här hände kände jag mig så himla tafatt och jobbig, det blev så pinsamt att jag kunde inte sluta skratta, jag satt bara och grät.. allt som lars sa gjorde att jag började skratta så mycekt att jag inte kunde andas. var jättejobbigt.. menmen, det flesta trodde nog bara att det var från all röken.
Lars tyckte det påminnde om en scen från typ "sune och familjen grillarkorv".

jaja, långt det blev nu, vet inte äns om man förstår sammanhanget, mest jag som skrev ner bilder jag fick i huvudet. Resten av resa gick bra och ajg tror det blir en fin reklam film för samernas utbildningscentrum.

Här kommer lite bilder:


Kommentarer
Postat av: Anneli

Vilka härliga upplevelser du får vara med om!!

Konstigt att se att det fortfarande är vinter hos er. Här börjar björkarna bli lite smått gröna.

Kram Kram

2010-05-01 @ 11:51:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0